zaterdag 27 mei 2017

ZAPZATERDAG 27 mei 2017

Een hete editie van ZAPZATERDAG, het maandelijks opruimen van zwerfafval in Oosterheide, en daarom een half uurtje eerder gestopt dan gewoonlijk. We hadden afgesproken bij de woonboulevard aan de Meerstoel en ondanks de warmte was de opkomst prima.

Dit keer liep ik samen met Jan die zich dit jaar tot doel heeft gesteld de Bloemenbuurt schoon te maken. Wie de Bloemenbuurt een beetje kent weet dat dit ambitieus is en daarom alle support en credits verdient.

Achter de Karwei wordt gebouwd en bouwen betekent helaas vuil op straat, niet altijd te voorkomen maar deze tyraps hoeven echt niet met tientallen op straat te liggen:
 

Aan de overkant van de Europaweg ligt de Bloemenbuurt, onze schoonmaakplek voor vanochtend. De Bloemenbuurt strekt zich van daaruit helemaal uit tot aan Zuiderhout, veel te groot om in één keer aan te pakken, daarom deden wij de hoek Europaweg - Beneluxweg.

Bij zwerfafval gaat de discussie meestal al snel over mentaliteit en gedragsverandering van degenen die het afval op straat doen belanden. Daar wil ik graag aan toevoegen dat wat we kopen ook medebepalend is. Neem nou een rietje, een stukje plastic voor éénmalig gebruik. Het wordt een paar minuten gebruikt en hop, het is afval. Plastic wat we niet kopen wordt ook geen afval.


En dit is natuurlijk geen zwerfafval maar een afvaldumping. Daar is de MijnGemeente APP ideaal voor om snel en eenvoudig een melding te maken voor de gemeente en als je wilt krijg je nog terugmelding ook dat je melding is afgehandeld. Deze APP zou iedereen op zijn telefoon moeten hebben.


Met al dat zwerfafval dat in en rondom een speeltuintje rondslingert zouden kinderen haast gaan denken dat zwerfafval normaal is maar nee, dat is het niet.


Als je zwerfafval opruimt ga je beter kijken en zie je ook mooie plekjes waar je anders misschien aan voorbij was gelopen zoals dit bijenvoer:


Natuurlijk ook het spul dat dringend statiegeld nodig heeft zoals kleine plastic flesjes en blikjes:


Terug bij de woonboulevard om de volle zakken weg te zetten, deden we nog een rondje richting kanaal waar ook Rob flink bezig was:


En dan is het alles verzamelen zodat de gemeente het kan ophalen:"


Beetje administratie om de buit vast te stellen:


19 zakken, in totaal 38,7 kilo. En daar drinken we er gezellig eentje op op het terras van lunchroom Le Boulevard:

 
Iedereen weer enorm bedankt en tot ziens.

Peter de Kock

Geen opmerkingen: