zaterdag 10 juni 2017

Samen dromen van hergebruik industrieel erfgoed Galvanitas

Oosterheide heeft veel, heel erg veel: van de Florala tuin tot Kindcentrum de Ontdekking, van dorpsplein Zuiderhout tot het landgoed Oosterheide, van Scouting Erasmus tot activiteitencentrum de Bunthoef en van zwerfafval opruimen tot koken in de Eetkamer. Er is zoveel en dat maakt een wijk rijk.

Bij alle wijkschatten hoort ook zeker deze:

Verscholen achter veel groen liggen aan het kanaal de kantoorruimten, showroom en immense productiehallen van het voormalige Galvanitas, een groots Oosterhouts bedrijf dat de stoelen maakte waar we op school allemaal op hebben gezeten. Galvanitas is helaas opgehouden te bestaan maar laat in de vorm van de gebouwen prachtig industrieel erfgoed na. .

Op dit industrieel erfgoed moeten we zuinig zijn en daarom is Miranda van Bragt al een aantal jaren aan het onderzoeken hoe we dit industrieel erfgoed voor Oosterhout kunnen behouden. Samen met  House of Leisure organiseerde zij afgelopen donderdagavond een zogenaamde Pressure Cooker: samen creatief brainstormen over het hergebruik van deze prachtige en bijzondere panden.

Deze avond zat bijzonder leuk in elkaar. Zo begonnen we met een kwartiertje ronddolen door de immense fabriekshallen:


Het rook er nog heerlijk naar productiewerk, van mens en machine samen aan het werk om iets moois te maken, iets om trots op te zijn. 


Terwijl je daar rondloopt is het niet moeilijk te bedenken wat er allemaal mogelijk is met die enorme ruimte.

Daarna kwam iedereen weer samen voor een aantal presentaties. Zo vertelde Miranda over de rijke historie van Galvanitas en waarom het zo belangrijk is voor Oosterhout en zelfs tot ver buiten onze stad, deze plek te behouden als maakplek, een plek waar jongeren en mensen zonder baan samen dingen kunnen maken en een vak leren.


Daarna kregen we allemaal een stuk papier om de volgende vragen te beantwoorden:
  • Dit vind ik goede ideeën
  • Hier moeten we op letten
  • Dit moeten we niet doen
  • Dit kan ik bijdragen
We gingen in groepjes ineen, elk groepje met een begeleider van House of Leisure, om te brainstormen over al die verschillende ideeën.


Ook dit was een heel leuk onderdeel en wat het zo intrigerend maakte is hoe mensen met verschillende ideeën en opvattingen elkaar kunnen aanvullen om samen te komen tot een pitch, een korte presentatie van het gezamenlijke plan.

Voor de tafelsessies werd ruim de tijd uitgetrokken om daarna weer allemaal samen te komen voor de presentaties van alle plannen zoals hier dat van het groepje met daarin Miranda van Bragt en Ninke van Herpt:Nog bijzonderder was dat er flinke overeenkomsten waren tussen alle plannen. Zo was er in alle plannen een mix van idealistisch gebruik van de ruimte en een wat meer zakelijk gebruik.

Met behulp van alle plannen organiseert House of Leisure op korte termijn een vervolgbijeenkomst.

Na afloop dronken we in de bierbrouwerij samen nog een gezellig biertje. Want jawel hoor, in een hoekje van één van die enorme productieruimten van Galvanitas, zit de brouwerij Bourgogne Kruis.
 


Dus tel dat maar weer op bij alle wijkschatten die Oosterheide rijk is: een heuse ambachtelijke bierbrouwerij. 
 
 


Het was een heerlijke avond, eentje die zoveel energie samenbracht en nog meer energie genereerde dat het na afloop nog uren duurde voor ik aan slaap toe was.

Als afsluiter misschien nog dit: wat was mijn idee?

Galvanitas biedt Oosterhout de gelegenheid zichzelf opnieuw uit te vinden en zich door middel van experiment voor te bereiden op de toekomst, om in de prachtruimten van Galvanitas Oosterhout opnieuw uit te vinden en vorm te geven.

Dan denk ik aan een indoor wijk met vergaande vorm van functiemenging. Niet wat we in Oosterhout gewend zijn dat wonen, werken en ontspanning allemaal van elkaar zijn gescheiden en zijn ondergebracht in afzonderlijke delen van de stad, maar juist dat wonen, werken en ontspanning met elkaar worden vermengd want dat is wat een gezonde, levendige en aantrekkelijke stad nodig heeft.

Bij wonen denk ik aan goedkope woonvormen zoals tiny houses. Om te wonen op de plek waar nu Galvanitas staat hoef je deze prachtige gebouwen niet te slopen, je kunt tiny houses ook onderbrengen in de ruimte die Galvanitas biedt. Of wat te denken van de mogelijkheid om er je eigen tiny house in elkaar te timmeren?

Bij werken denk ik vooral aan creatieve bedrijfjes die circulair produceren en waarbij het 'afval' van het ene bedrijfje weer de grondstof is voor het andere bedrijfje. Niks weggooien maar alles gebruiken en hergebruiken. Daar hoort ook urban farming bij om samen voedsel te verbouwen.

En als ik dan denk aan de samenleving van de toekomst, dan hoort daar ook zeker het basis inkomen bij of zelfs een geldloze samenleving. Immers, als je samen alles hebt en kunt delen en ruilen, waarom heb je dan nog geld nodig?

En groen, heel veel groen natuurlijk Groene daken en inpandig groene straten, stroken vol groen.    

Zoals ik al eerder schreef  was er in alle plannen een mix van idealistisch gebruik van de ruimte en een wat meer zakelijk gebruik. Ik zat dus aan de idealistische kant :)

En als ik een hippe, on-Oosterhoutse naam voor deze bijzondere plek van de toekomst mag bedenken, dan deze: G-spot. Met de G als eerbetoon aan Galvanitas want zonder dit prachtige bedrijf hadden wij donderdag nooit samen kunnen dromen.  

Peter de Kock

Geen opmerkingen: