woensdag 28 juni 2017

Welk bedrijf heeft in opdracht van wie 4.000m2 bijenlint verwoest?

Ja, zo luidde vanochtend mijn vraag aan de gemeente Oosterhout die op dit moment in onderzoek is en waar ik graag antwoord op wil hebben zodat ik met de betrokkenen aan tafel kan.

Dit gaat helaas over het bijenlint aan de Everdenberg waar we ongeveer een maand geleden 4.000m2 bloemen hebben ingezaaid voor de bijen, allemaal vrijwilligerswerk. We hadden van de gemeente toestemming deze braakliggende bouwkavel net als vorig jaar weer in te zaaien en te transformeren tot een enorm bijenlint. 

Ik vanochtend naar de Everdenberg gefietst in de hoop de eerste bloemetjes al te kunnen fotograferen maar zag van een afstandje al dat er iets goed mis was:


Geen bloemetjes maar dikke tractorsporen van voor naar achter en over de hele breedte van het veld: 


Alles gemaaid en kapot, helemaal kapot.  

In de zomer van 2014 is het bijenlint Oosterheide iets soortgelijks overkomen toen het bijenlint naast de Bunthoef per ongeluk werd gemaaid. Wat er nu aan de Everdenberg is gebeurd is vele malen erger. Ten eerste gaat het om een veel grotere locatie, niet een paar honderd m2 maar een paar duizend. Ten tweede stond in 2014 het bijenlint naast de Bunthoed al in bloei en had het al een deel van haar functie vervuld. Het bijenlint aan de Everdenberg moest nog tot bloei komen heeft haar functie nog helemaal niet kunnen vervullen.

Het is nu te laat er aan de Everdenberg nog iets van te maken. Met een beetje geluk richten een aantal plantjes zich nog op maar de zo gewenste bloemenzee als vorig jaar waar we ook dit jaar weer zo ons best voor hebben gedaan en waar iedereen zich zo op had verheugd wordt het niet. Wat de kroon op ons bijenlintproject had moeten worden is verwoest. Treurig.

Wat rest is achterhalen welk bedrijf dit heeft gedaan en in wiens opdracht. Met die mensen wil ik spreken. Het onderzoek daarnaar loopt.

Lees ook in BN DeStem: Bijenparadijs Everdenberg verwoest

Peter de Kock

Geen opmerkingen: