zaterdag 29 juli 2017

ZAPZATERDAG 29 juli 2017

Dit is Frank en hij ruimt zwerfafval op. Dat doet hij vrijwel dagelijks op het Paterserf en op de laatste zaterdag van de maand samen met ons. Bijzonder handig en creatief heeft hij iets bedacht om dit opruimwerk wat gemakkelijker te maken. 
 

Vanochtend waren we te gast bij de Huiskamer op Zuiderhout. Daar vertrokken we weer om 10 uur voor een rondje zwerfafval opruimen in Oosterheide. Han, Hanneke, Hans, Jan, Frank, Theo en ik.

Als je net als ik vanochtend samen met Jan loopt weet je al welk stuk van de wijk je gaat doen: de Bloemenbuurt. Jan komt elke maand helemaal vanuit Vrachelen naar Oosterheide gewandeld om samen met ons zwerfafval op te ruimen. Als hij arriveert heeft hij vaak al 1 of 2 volle vuilniszakken bij zich vol met zwerfafval dat hij onderweg heeft opgeruimd. De Bloemenbuurt is echt zijn project.

Wat we zoal opruimden? Drankverpakkingen die met statiegeld niet op straat zouden liggen zoals plastic flesjes en blikjes:
Maar ook slagroompatronen:


Net als ik deze foto sta te maken komen er twee buurtbewoners op me af met een handvol slagroompatronen. Gevonden op de stoep, of die bij mij in de vuilniszak mogen? Tuurlijk en we hebben een gezellig gesprek over wat er zoal in hun straat gebeurt.

Bij het speeltuintje aan de Tulpenlaan een statement over schoon:


Rondom tal van blikjes en flesjes. Er ontbreekt een woord in deze tekst: statiegeld. Opruimen is nodig en nuttig maar voorkomen is nog beter. Statiegeld dus.

Ook allerlei chipsverpakkingen hier:


Als je een verpakking zo kunt open werken dan is het amper moeite deze in de afvalbak te gooien die 2m verderop staat.

Rond 12 uur terug bij de Huiskamer op Zuiderhout wacht ons dankzij Han en Ellenoor een verrassing:


Taart! En wat voor een? Een heerlijke themataart:


Dit is zo op en top Oosterheide, echt geweldig. Dank jullie wel Han en Ellenoor.

Buiten bij de ingang van winkelcentrum Zuiderhout ligt de buit van de dag dan al klaar om te worden opgehaald:


Eugene helpt mee met tellen en wegen: 18 zakken / 54 kg.

In de altijd zo gezellige Huiskamer van Ellenoor is het tijd voor koffie met taart:
Super goed gepland haalt Harun namens de gemeente Oosterhout alle vuilniszakken op:


Ja goh, waarom doen wij dit werk? Omdat het nodig is en nuttig, omdat het voldoening geeft en zoveel effectiever is dan klagen en niks doen. Maar ook omdat we het samen zo enorm gezellig hebben. Bedankt allemaal!

Peter de Kock

Geen opmerkingen: