zaterdag 7 oktober 2017

Bierproeverij bij Bourgogne Kruis: feestje in eigen wijk

Gisteren waren we te gast bij bierbrouwerij Bourgogne Kruis voor een gezellig avondje heerlijke biertjes proeven. Het werd echter veel meer dan dat.


Tijdens een creatieve bijeenkomst voor het Galvanitas project leerde ik in juni Paul kennen, één van de eigenaren van brouwerij Bourgogne Kruis. Als je weet dat het mijn droom is dat er in Oosterheide nog eens een gezellige buurtkroeg komt en ik via Paul hoorde van de mogelijkheid om in zijn brouwerij een proeverij te organiseren, werd ik heel erg enthousiast. 

Het minimum benodigde aantal van acht mensen bij elkaar brengen was geen enkel probleem en zo zaten we gisteravond met z'n elven aan tafel bij Bourgogne Kruis met Paul als voortreffelijke gastheer en verteller. 


Bourgogne Kruis is gevestigd op een wel heel bijzondere plek. In Oosterheide natuurlijk, dat is op zich al bijzonder want tot voor kort had ik geen idee dat we hier in de wijk ook een bierbrouwerij rijk zijn. Die bijzondere plek is natuurlijk vooral het voormalige Galvanitas. In een hoekje van één van de enorme fabriekshallen van Galvanitas is Bourgogne Kruis gevestigd.

Paul vertelde ons alles, over het ontstaan van de brouwerij, over het brouwproces, over zijn persoonlijke omzwervingen die hem uiteindelijk bij Bourgogne Kruis brachten, over de wereld van de ambachtelijke kleine bierbrouwers en over Galvanitas. Paul vertelt zoals hij bier brouwt: met het hart. 


Het bier van Bourgogne Kruis wordt helemaal met de hand gebrouwen. Niks geen automatisering of computerschermen om het proces te volgen maar alles met het handje. Elke stap van het proces wordt opgeschreven. Dat laatste is behalve noodzakelijk ook erg handig. Zo vertelde Paul dat er, omdat alles handmatig wordt gedaan, ook wel eens iets mislukt. En als zo'n mislukt brouwsel ineens erg lekker blijkt te zijn, is het wel zo fijn het daarna nog een keer te kunnen brouwen.


Bourgogne Kruis is een kleine brouwerij en wil dat ook graag blijven. Per keer kan er 700 liter bier worden gebouwen en dat 2x per maand. Er komt nogal wat kijken bij het bouwen van een goed biertje. Er wordt gewerkt met de beste grondstoffen, zo haalt Paul de mout met z'n aanhanger zelf op in Kloosterzande. Ook is er veel aandacht voor schoon en is bier brouwen ook een kwestie van vaak en veel schoon maken.


Tussen de verhalen door worden de glazen gevuld met telkens een ander biertje. Hoewel smaken verschillen is iedereen het er al snel over eens dat de Bourgogne Kruis Trippel het koningsbier van de avond is. Zo lekker dat als Paul even druk bezig is je het zelf wel wilt tappen nietwaar Leo?


In december kun je dit heerlijke bier zelf proeven als de Bourgogne Trippel bier van de maand is in café de Beurs.

Behalve op lekker bier en mooie verhalen van Paul werden we ook getrakteerd door Armand die voor ons spontaan 'Celebration' zong van Kool and the Gang. Zeer toepasselijk op deze avond:

There's a party goin' on right here
A celebration to last throughout the years
So bring your good times, and your laughter too
We gonna celebrate your party with you


Een ambachtelijke bierbrouwerij in eigen wijk, samen met ander liefhebbers uit Oosterheide en daarbuiten genieten van een gezellig avondje bier proeven en mooie verhalen. Wil je dat ook een keer? Dat kan: organiseer zelf ook een proeverij bij Bourgogne Kruis. Je vindt de contactgegevens hier. Cheers!


Iedereen die er gisteren was en Paul in het bijzonder: bedankt voor deze prachtige en onvergetelijke avond.

Peter de Kock

Geen opmerkingen: