zaterdag 20 januari 2018

Van Floralia park gaan we in 2018 nog veel horen

Dankzij een uitnodiging van Elles zaten we vrijdagmiddag in het prachtige Floralia park aan tafel samen met Mark Graveleyn. Mark is oprichter en eigenaar van Prospects@Work en mag dankzij de gemeente een pilot van twee twee jaar draaien in de het mooiste stukje van Oosterheide: de Floralia.

Als ik binnen stap ben ik nat en nog chagrijnig van de publieksbijeenkomst 'Wonen in Oosterhout in 2030' die een dag eerder in de Blikken plaats vond. Maar als ik zie wie er nog meer zijn weet ik zeker dat deze bijeenkomst hele andere koek zal zijn: Annemiek, Eugene, Walther, Leo en Sjoerd. Kortom: het bloggerscollectief Oosterheide versterkt met Sjoerd. 'Wijkgekkies' heb ik ze op Twitter genoemd, niet omdat ze gek zijn maar omdat ze gek op Oosterheide zijn.


Als Walther en Ingrid eind 2016 tijdens een wandeling in de Floralia van één van de vrijwilligers horen dat de stichting Floralia eind 2017 stopt met het beheer van de showtuin, gaan de ontwikkelingen razendsnel. En dat is maar goed ook want iedereen die de Floralia kent wil deze bijzonder plek behouden.

Niet veel later ligt bij de gemeente projectplan 'de Tuin' al op tafel, een plan geschreven door Annemiek, een burgerinitiatief om de Floralia te behouden en in te zetten voor sociaal-maatschappelijke doeleinden. Andere initiatiefnemers volgen want het is menens: de Floralia moet blijven. De gemeente gaat op zoek naar een formule om alle plannen te combineren en komt via Elles terecht bij Prospects@Work.

Waarom Prospects@Work? Mark Graveleyn begint vrijdagmiddag met zijn drie peilers voor de Floralia:
  • Behoud en onderhoud van de tuin.
  • Een zinvolle dagbesteding voor 20 - 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Oosterheide en Oosterhout betrekken bij het maatschappelijk gebruik van de tuin. 
Dat de gemeenteraad hier unaniem mee heeft ingestemd is niet meer dan logisch.

Wie ons een beetje kent weet dat we niet altijd even serieus zijn maar Mark trekt zich daar niks van aan en gaat onverstoorbaar door met het afvuren van het ene idee en plan voor de Floralia na het andere. Maar dat kunnen wij ook en vuren net zo hard nog meer ideeën en plannen terug.

Anderhalf uur later lopen we door de tuin en krijgen de plekken te zien waar je normaal als bezoeker nooit komt zoals de schuur waar alle machines zijn opgeslagen en de materialen die vroeger werden gebruikt voor het in binnen- en buitenland bekende Floralia Country Festival. En de keuken die binnenkort professioneel wordt verbouwd.


 
De Floralia heeft alles in zich om in 2018 de meest besproken plek van Oosterhout te worden. De plek van en voor iedereen die iets wil organiseren waar onze samenleving beter, mooier en rijker van wordt. Prospects@Work kan dat niet allemaal zelf doen maar gaat alles wat jij en ik er willen organiseren met volle kracht ondersteunen. En voor wie Mark kent weet dat volle kracht ook echt volle kracht is.

Ik stel me dan zo'n mooie zomerdag voor:

's Middags een mooi akoestisch optreden op het terras van de Floralia waar liefhebbers van singer-songwriter muziek genieten van muziek en uitzicht over het prachtige Floralia park. Terwijl een groep mountainbikers neer strijkt voor een lekker biertje na een mooie tocht door de omringende bossen, bereidt Eugene een lekker bord eten voor de Floralia editie van zijn succesvolle Eetkamer. Op het veld voor het hoofdpodium geuren barbecues van omwonenden voor wie eten en drinken een manier is om met elkaar in contact te komen en andere culturen en gewoonten te leren kennen. De contouren van de veldjes waar eerder op de dag ouders en kinderen een voetbaltoernooi organiseerden zijn dan nog duidelijk zichtbaar. Tegen de tijd dat het begint te schemeren gaat bij het theehuis de sfeerverlichting aan en krijgen we als toetje van de dag een passende literaire afsluiter van Walther met een keur aan regionale dichters.
 
Oosterheide heeft veel, heel veel, en nu ook een gezellige buurtkroegEn zo kan ik met alles wat vrijdag ter tafel kwam nog wel tientallen andere scenario's schetsen voor wat ons in 2018 in de Floralia te wachten staat.

Maar het punt is dit: wat zijn jouw ideeën, wat wil jij er organiseren? Laat het weten via floraliapark@prospectsatwork.nl En heb je een idee maar weet je niet hoe dat aan te pakken? Geen probleem want in Oosterheide is altijd wel iemand te vinden die jou kan en wil helpen met Mark Graveleyn voorop.

Het contrast met de publieksbijeenkomst 'Wonen in Oosterhout in 2030' van een dag eerder kon niet groter en waarom? Ik citeer Seth Godin:

The challenge is finding a place that creates the change you seek.
Die plek is de Floralia. 

Surrounding yourself with people in a hurry to get where you're going is a great way to get there. 
Die mensen zijn de 'wijkgekkies'

Floralia, Mark, Annemiek, Eugene, Walther, Sjoerd, Leo en Elles: bedankt!

Peter de Kock

PS: op 30 en 31 januari en 1 en 2 februari vinden er in de Floralia info en meedenk avonden plaats. Nieuwsgierig geworden naar de Floralia en wat daar zoal mogelijk is of heb je misschien al een idee, kom dan een avondje. Meer hier over via het Facebook event van Floralia park.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Waar bloemen zijn heerst vrede en vreugde, Floralia heeft wat dat betreft haar naam mee. Maar vrede en vreugde wil alsnog ingevuld worden, en , dan lijken mij de drie genoemde peilers waarop het plan moet gebouwd worden niet onaardig . Idee, plan en uitvoering. Fantastisch dat jullie als "brothers and sisters in crime" , maatcostuums willen laten maken en geen confectiepakjes, en jullie gedachten de vrije loop laten. Maar zorg er ook voor, dat er ook straks nog insecten blijven rondvliegen, en niet alleen vlinders in je buik bestaan maar ook in het echt. In ieder geval succes. Eerst bedenken, maar doen hoort erbij, zie het geslaagde eetcafe, en het bijenlint. Vandaag en gisteren persoonlijk op diverse plaatsen met veel plezier 500 bollen de grond in gestopt, in afwachting van, gekleurde geurende bloemen, een lust hopelijk voor mens en dier. ps wat was het saggerijn van de blikkerige Blikkenbijenkomst ? Marcel Elshout

Peter de Kock zei

Dank je wel Marcel. Ook ik heb een aantal bloembollen aan de aarde toevertrouwd en hoop samen met anderen in april het bijenlint Bunthoef weer in te zaaien. Groetjes, Peter.

Dorien zei

Zo komt het vast weer goed met de bijen in Oosterhout Peter en is alle moeite niet voor niets geweest ��

Peter de Kock zei

@Dorien: dank je wel. En wat zou het fijn zijn als jouw busproject er in 2018 komt.