zaterdag 3 februari 2018

ZAPZATERDAG 27 januari 2017

Onlangs sloot Oosterhout aan bij de Statiegeldalliantie met als doel statiegeld komt op plastic flesjes en blikjes. Want hoeveel ZAPpers we in Oosterhout ook hebben, onze straten en wijken worden pas schoon als de kraan wordt dichtgedraaid en statiegeld is daarbij onmisbaar.

Vanuit het verlangen dat we onszelf als ZAPpers ooit kunnen opheffen, trokken we op 27 januari 's morgens vanaf de Bunthoef Oosterheide weer in om zwerfafval op te ruimen.

Jan, op Twitter beter bekend als Capt.ZAPpoz, gebruikt tijdens het opruimen de Litterati APP waarmee hij samen met mensen over de hele wereld zwerfafval in kaart brengt:


Het vraagt aardig wat geduld om bij elk stukje zwerfafval je smartphone erbij te pakken. 


 Uit de struiken rondom de Bunthoef viste Jan wel het een en ander:


Op een traject van 210 meter maakte Jan 178 foto’s in Litterati. De top scorers die hij registreerde waren 47 peuken, 24 plastic kuipjes met 10 plastic dekseltjes, 14 plastic wikkels, 10 blikjes, 6 glazen flessen, 3 plastic flesjes.

Een paar voorbeelden van zijn Litterati werk. Fotograferen en taggen:De kaart van het Bloemenhof:

De verzamelde data (wat voor afval ligt er en waar is het gevonden) kan meehelpen bij het oplossen van het zwerfafvalprobleem.

De rest van de groep waaierde uit over de wijk om daar aan de slag te gaan: Han, Hanneke, Rob, Theo, Frank, Elles en ik.

Kinderen moeten in een speeltuin afvalvrij kunnen spelen maar daar moeten we dan wel wat voor doen:

Dat er tussen de tegels hier een daar groen groeit zie ik veel liever dan het blik dat er geparkeerd wordt:

Voor dat groen is overigens een mooi woord bedacht: Gewildgroei. Koffie? Ja, lekker maar nu nog niet want we zijn nog druk bezig:


De Bloemenbuurt houdt wel van een glaasje. Glas: check!


Maar nu nog een fles. Oh wacht, hier is de fles. Fles: check!


Wat, je lust geen wijn? Liever bier? Bier: check!


Zo'n 180 ZAPpers telt Oosterhout nu en dan kom je elkaar natuurlijk wel eens tegen zoals Jan van Dijk (rechts) die de volgende dag ook in Oosterheide met een groep ZAPpers aan de slag gaat maar dan vanaf de Menorah in de componistenbuurt:


En toen hadden we 19 volle zakken gevuld met 54,4 kilo opgeruimd zwerfvuil:


 Voldaan? Jazeker! Kom, poseren dan:


De volgende ZAPZATERDAG is op 24 februari en dat belooft een mooie editie te worden want we zijn dan voor het eerst te gast bij Prospects@Work in het prachtige Floralia Park.

Ik denk dat wie zin heeft in een mooie, gezellig en goed bestede ochtend op 24 februari om 10:00 uur maar eens naar de Floralia moet komen. Tot dan.

Iedereen die 27 januari heeft meegeholpen: dank jullie wel.

Peter de Kock

Geen opmerkingen: