zondag 1 april 2018

ZAPZATERDAG 31 maart 2018

De zoveelste ZAPZATERDAG vandaag maar door toedoen van een politiek besluit verliep vandaag wat anders. Ik bedoel natuurlijk statiegeld. Ruimden we tot voor kort al het zwerfafval op dat we maar konden vinden en meenemen, vanaf nu stellen we ons de vraag of we blikjes en plastic flesjes voortaan niet beter laten liggen. Een dilemma voor iedereen die van een schone wijk houdt. 

Dilemma in beeld: opruimen of laten liggen?
We willen statiegeld en niet pas in 2021 en ook niet alleen op plastic flesjes maar ook op blikjes. De industrie gaat het op eigen kracht niet voor elkaar krijgen de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval  tegen die tijd met 70 - 90% te verminderen, de norm die in 2021 zal bepalen of statiegeld wel of niet wordt ingevoerd. De industrie heeft daar hulp bij nodig, van goedwillende zwerfafval opruimers bijvoorbeeld. Zwerfafval opruimers willen schoon en statiegeld maar willen niet de industrie een handje helpen om statiegeld te blokkeren.

We voerden er vandaag geen lange discussie over maar gingen om 10 uur vanaf de Huiskamer op Zuiderhout meteen aan de slag en lieten iedereen zelf beslissen wat te doen met plastic flesjes en blikjes.


Samen met Jan richting Bloemenbuurt. Een blikje, en dan? Jan en ik waren eensgezind: laten liggen. Maar helemaal niks doen is niks voor iemand die zwerfafval opruimt en daarom ontstond al snel de strategie de plastic flesje en blikjes niet op te ruimen maar ze wel uit de bossen en struiken te plukken en ze zichtbaar te maken. Dat voelde best goed.

Foto: Jan Daamen

Je zult als ondernemer maar geld uitgeven om te adverteren en tot de ontdekking komen dat je marketing in de bosjes terecht komt.


Water, dat komt uit de kraan en niet uit en plastic flesjes die in de bosjes liggen.


 Gelukkig, en dat mogen we nooit vergeten, is er onderweg meer moois dan vuil te zien.

Foto: Jan Daamen

En soms is zwerfafval gewoon te lief om in een plastic vuilniszak te stoppen maar je hebt een doel en laat je niet van de wijs brengen door een paar mooie ogen.


Om 12 uur liggen er op Zuiderhout 14 vuilniszakken met in totaal 57,6 kg opgeruimd zwerfafval.


 Waar Harun met het betere gooi- en smijtwerk wel raad mee weet.


Met een extra lang Paasweekend voor deur sluiten we in de gezellige Huiskamer op Zuiderhout af.


We maken de balans op: met z'n tienen twee uur zwerfafval opgeruimd, dat maakt een factuur van EUR 200,- voor staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Ruim je ook zwerfafval op, dien je factuur in via Tientje van Stientje. De teller staat nu al om 2,5 miljoen,.

Leuk ook dat er via Twitter tal van tips binnen rollen hoe om te gaan met plastic flesjes en blikjes.

ik zou ze in een aparte zak doen en bewaren tot het statiegeld erop eindelijk is ingevoerd. Kun je met z'n alle[n wat leuks van gaan doen! Annemiek

Bewaren voor als we met een keer naar het binnenhof willen en we die volstorten met blikjes en flesjes :)  #recalcitrant René

Laten liggen, dat spreekt toch vanzelf? Dat zal #statiegeld versnellen, en laten liggen voorkomt dus méér wegwerp... Raar, maar waar! Toon.

#backtosender met die hap. Schoon én impact :-) Rob

Ruim je ook zwerfafval op in Oosterhout, reserveer dan alvast 3 juni in je agenda want dan organiseert de gemeente Oosterhout in de Floralia in Oosterheide een hartstikke leuk en gezellig bedank event voor alle 200 zwerfafval opruimers. Wordt vervolgd.

Bedankt en een fijn Paasweekend allemaal.

Peter de Kock

Geen opmerkingen: